Arkisto

Keittiöremontti pirtillä

remontti1.jpgMonta vuotta vireillä ollut Kesäpirtin keittiöremontti on valmis. Kesäpirtin päärakennuksen pohjoispäätyyn valmistui viime talven aikana lisäsiipi mitoiltaan 3,5 x 12 m. Vihdoinkin se toteutui.

Pirtti sai nykyaikaistetuksi keittiön kokonaisuudessaan; kalusteet, kaasulieden, viemäröinnin sekä lähes 70 neliötä keittiötä. Vanhan keittiön, tarjoilu- ja myyntitilan, seinät, katot ja lattiat uusittiin. Vesikalusteet ja kylmäsäilytystilat saatettiin tämän päivän vaatimusten mukaisiksi. Uuteen osaan sijoittuu myös kaivoveden kalvosäiliö. Se mahdollistaa alueelle ympärivuotisen vedensaannin. Vesileikki on ollut jokavuotinen rasite varsinkin pirtin talvikäytössä.

remontti2.jpgPäärakennus on rakennettu 1901 ja tämänkertainen muutoskorjaus oli talon yli satavuotisen historian kolmas. Aikaisemmin pirtti on saanut itäpuolelle ravintolasiiven ja talon sisäänkäynti on käännetty etelään.

Kaikki vaativimmat työt teetettiin ammattimiehillä, mutta suurena panoksena projektin valmistumiseen oli talkootyö, jota Kesäpirtillä on totutusti tehty suurella sydämellä. Haluankin tässä kiittää kaikkia niitä, jotka jaksoivat koko pitkän talven puurtaa yhteisen projektin hyväksi.

Pirtti on toiminut aina yhteisömme keskipisteenä ja remontti oli todella ajankohtainen. Keittiö on tärkeä osa toimintaamme, sillä mökkejä ei ole varustettu keittomahdollisuuksilla. Kesäpirtin kulttuuriin on aina kuulunut ruokailu ravintolassamme. Se on saunomisen ohella tärkeimpiä päivittäisiä, sosiaalisia tapahtumia.

Rahoituksen järjestäminen tälle hankkeelle on viivyttänyt jo useita vuosia suunnitteilla ollutta remonttia. Nyt kumminkin saimme rahoituksen järjestymään Pirkanmaan TE - keskukselta saadulla EU- ja Leader + rahalla, joka yhdessä mittavan omarahoituksen kanssa mahdollisti remontin.

Teksti: Matti Tila


Kesäpirtti 80 vuotta

Vuonna 1929 Tampereen Työväenopiston Toverikunta osti Antaverkasta kesänviettopaikaksi Metsäpirtti-nimisen, 4,7 ha maa-alueen Näsijärven rannalta Ylöjärven Antaverkasta. Tänä vuonna opiskelijayhdistyksen kesänviettopaikalle tulee 80 vuotta täyteen. Kesäpirtti toimii edelleen aktiivisten opiskelijoiden tapaamispaikkana. Pidetään yhdessä talkoovoimin huolta alueesta, rakennetaan uutta, korjataan vanhaa, saunotaan, vietetään aikaa yhdessä, järjestetään yhteisiä illanviettoja ja kasvatetaan tulevia pirttiläisiä ja uusia, aktiivisia opiskelijoita. Kukin osallistuu toimintaan omien kykyjensä ja voimiensa mukaan. Kesäpirtillä viihtyvät nuoret ja seniorit rintarinnan.

Vuonna 2009, kun vietämme Kesäpirtin 80-vuotisjuhlia, luulisi päivien menon muuttuneen ja Pirtin arki olisi aivan erilaista kuin ennen. Kuitenkin huomaan Kesäpirtin asukkaiden edelleenkin olevan yhteisöllisiä ja vastuuntuntoisia yhteisestä omaisuudestamme. Alueelta löytyy sekä uuden että vanhan rakentamista, ympäristön kunnossapitoa, keittiöapulaisen töitä, saunan lämmittämistä, juhlien järjestelyä, iltamia, urheilua ja kilpailuja. Siis juuri mikään ei ole muuttunut. Toki ihmiset ovat muuttuneet ja heidän mukanaan yhteiskunta ja lait ovat saavuttaneet syrjäisen metsäpalstan Antaverkasta.

Kesäpirtti on pyrkinyt kehittymään mukana lain kirjainta noudattaen. Enää ei pahvimökkejä saa rakentaa ihan minne vaan. Vuonna 2008 keväällä saimme valmiiksi yhden Pirtin historian suurimmista projekteista. Päärakennuksen kylkeen valmistui keittiölle lisäsiipi täyttämään tämän päivän vaatimukset sekä rakennus- että hygieniavaatimuksien osalta. Uusia mökkejä on viime vuosina rakennettu kaksi kappaletta. Ne omalta osaltaan siirtävät Kesäpirttiä kohti tulevaa. Paljon on tehty ja vielä paljon on tehtävää. Tarvitaan rohkeita päätöksiä, taloudellista uskallusta, fyysistä voimaa ja luottamusta toiminnan jatkumiselle sekä nuoria jatkamaan Suomen vanhimman opiston opiskelijayhdistyksen parissa, joten: Tervetuloa mukaan toimintaan rakentamaan Kesäpirttiä!

Uskaltaudu tulemaan kesätoimikunnan kokouksiin, jotka ovat avoimia kaikille asiasta kiinnostuneille.

Teksti: Matti Tila